Klangmassage

efter Peter Hess’ metode
Af Birgitte Gammeltoft.
November 2009

Klangmassage eller lydmassage, er en særdeles virksom sansestimulerende behandlingsform, som foregår uden på tøjet. Den bygger på ældgamle erfaringer om lydes og klanges virkning fra den mere end 5000 år gamle indiske helbredelseskunst. Klangskålene som bruges er håndlavede, og er specielfremstillet efter gamle tibetanske traditioner, hvor man gennem tusinder af år har brugt lyde til terapeutiske formål. Klangskålene er sammensat af en lang række metaller inklusive guld, sølv og bronze.([i]) De er fremstillet på en sådan måde, at lyden forplanter sig ned i kroppen, i modsætning til de mere kendte tibetanske syngeskåle, som sender lyden ud i rummet. Klangskålene placeres på udvalgte steder på kroppen. ([ii])

Der er mange forskellige størrelser af klangskåle, der i deres lyd påvirker de forskellige chakraer, og derfor skal skålene anvendes på en helt speciel måde, hvor lydens kraft kan lede blokeringer væk, eller hjælpe kroppen til energiopladning.  Det er retningen af lyden og anslaget på skålen som leder energien enten væk eller til et område af kroppen. Hver klangmassage sammensættes individuelt afhængig af den enkeltes behov. Derfor startes der med en indledende samtale om hvad den enkelte modtager ønsker, at der arbejdes med.

 

Klangmassage kan også kaldes for cellemassage. Kroppen består af ca. 80% vand, og vibrationerne fra klangskålene forplanter sig i koncentriske bølger gennem væsken i kroppen. Det påvirker hver eneste celle, og hjælper kroppen i gang med selvhelbredelse.  Derfor bør der altid drikkes rigeligt med vand bagefter. Udover den terapeutiske effekt af Klangmassage er selve oplevelsen ved at få denne form for behandling en utrolig smuk og æstetisk nydelse. Et bad i naturlig vellyd. ([1])

Menneskets harmoni med sig selv og sin omverden er vigtig for at bevare sundhedstilstanden. Stress, nervøsitet, angst, uro og søvnforstyrrelser er en af vor tids svøbe. Vedvarende stress kan påvirke sindet negativt og starte en psykosomatisk proces, som kan lede til sygdom. Klangmassage stimulerer det sunde i cellerne og kan indvirke positivt på et sygdomsforløb. Der arbejdes ikke direkte med sygdommen, men kroppen stimuleres til afspænding. Med Klangmassage opløser man hverdagsstresset, løfter stemningen og slipper bekymringerne, usikkerhed og blokeringer. Denne frigørelse er en god basis for at styrke en sund selvfølelse.

 

Hovedtrækkene ved anvendelse af klangmassage er:

 

Klangmassage er stadig forholdsvis nyt i Danmark, men der er en voksende interesse for denne meget behagelige behandlingsform.   I Tyskland og Østrig har klangmassage gennem mange år haft en stor udbredelse og anvendes af professionelle ergoterapeuter, fysioterapeuter, talepædagoger, psykologer og pædagoger på rehabiliteringsklinikker både for psykiske og fysiske lidelser og til alle aldersgrupper. Det anvendes i privatpraksis, på wellness centre, traditionelle kurbade og som pædagogisk værktøj i børneinstitutioner og i Snoezelhuse.

Vores hjernebølger har svingninger, der viser hvor høj aktiviteten er. I en vågen aktiv/anspændt situation ligger bølgerne på et Beta niveau som er 13-22 Hz.  I en vågen med afslappet situation ændres hjernebølgerne sig til et Alfaniveau som er 8-12 Hz.  Når kroppen er i en tilstand af let søvn kommer bølgerne ned på et Thetaniveau som 4-7 Hz, og i den dybe søvn er svingningerne i Delta med 0,5-3 Hz. Klangmassage har en evne til at nedsætte hjernebølgerne til  alfa- theta og i nogle tilfælde kan det endog skabe deltabølger. Tilstanden med Alfa og Theta bølger giver kroppen en tilstand af dyb afspænding som kroppen normalt kun oplever lige inden søvnperioden. Det er min erfaring at dette kan opnås indenfor ganske få minutter. Under klangmassagen er man dog oftest vågen, selv om vejrtrækning og ”små snorkelyde” viser en dyb afslapning.

En grundstimulering varer ca. 40 minutter og skal indledes roligt og afsluttes roligt. Der skal være helt stille i resten af lokalet. Klangmassagen har til formål at skabe ro og virker kun hvis giveren selv kan forholde sig roligt. Det kræver deltagelse på kursus at lære metoden, så der kan udføres en individuel tilpasning til den enkelte modtager. Min erfaring med brug af klangmassage er kun positiv, uanset hvad årsagen til problemet er. Læs mere på http://www.peter-hess-institut.de/component/content/article/35.html?itemid=36

Ergoterapeut Zeljko Vlahovic som er internationale underviser i Klangmassage udtaler følgende: Alle der arbejder terapeutisk ser mest på SYGDOM og SYMPTOMER.

PATOGENESE er et sammensat ord af PATOS der betyder lidelse og GENESE der betyder hvordan er den opstået. Filosofien bag klangmassage er at alle ser på SUNDHED. Som SALUTOGENESE som betyder hvordan sundhed opstår. Dalai Lamas filosofi er grundtanken i Klangmassage.

 

Det er ikke så vigtigt at se på problemet, men at se på hele mennesket og styrke det sunde.

Hvad gør en celle? Den kan kun det den selv besidder. En levercelle reproducerer leverceller, en hudcelle reproducerer hudceller. Alle levende celler indeholder elementer til at udvikle en syg og en sund del. Vi skal ikke fjerne det syge, men stimulere det sunde.

Man kan sige at hvert organ er et musikalsk instrument. Når alt er samlet er det et orkester. Der er et samspil – en samklang. Hvis en violin spiller falsk går alt galt i orkesteret. Hvis cellen kun har information om at være sund, bliver den ikke syg. Hvis en celle er syg – hvordan bliver den rask? Den må kun huske hvordan det var da den var sund.

 

Ved apparatfejlsmodellen er filosofien at vi skære sygdom væk, men vi kan hjælpe den syge celle ved at styrke den sunde del i cellen. Hvis det sunde styrkes bliver der mere plads til sund vækst, hvilket fortrænger den plads det syge har.

Der er nu mulighed at få professionel Klangmassage hos uddannede, danske terapeuter mange steder i Danmark. Man kan "snuse" til Klangmassagen på korte introduktionskurser, som holdes flere steder i landet. Klangmassagens grundlæggende metode kan læres på to dage (Trin 1). Den samlede Klangmassageuddannelsen (Trin 1-5), som gennemføres på 8 kursusdage, i tæt samarbejde med lærere fra det Tyske Klangmassageinstitut. Behandlerne kan findes på Nordys hjemmeside, ligesom kurserne foregår på Nordlys i Silkeborg. www.nordlys.dk

Læs artiklen: Klangmassage - hvad pokker er det:
http://www.nordlysportal.dk/Nonsec/web-selv/nordlysportal/docs/Klangmassage_i_Naturli.pdf

Her på Sjælland kan der tilbydes behandling i Haslev. Der kan bestilles tid ved henvendelse til Birgitte Gammeltoft  birgitte@gammeltoft.org

Figenvej 10. 4690 Haslev. 23468855.

Pris for en behandling (ca. 1 time) er 500 kr.

 


[1] Gammeltoft B. Sansestimulering til voksne. Forlaget Gammeltoft. http://www.gammeltoft.eu/

[i] Hess P. Singing Bowls for Health and Inner Harmony. Peter Hess verlag 2008

[ii] Hess P. Die heilende Kraft der Klangmassage. Südwest.www.suedwest-verlag.de